Spanbroek Spanbroek

Spanbroekerweg 37
1715 GH Spanbroek

Beschrijving Hervormde kerk
Een zeven traveeën diepe eenschepige kerk met vijfzijdige sluiting en een geheel vernieuwde toren. Het muurwerk en de steunberen geheel gepleisterd. Inwendig een gestuct gewelf onder een oudere tongewelf-constructie. Het gebouw is blijkens een bouwnaad op de overgang tussen de vierde en vijfde travee in twee perioden opgetrokken, XV/XVI. Preekstoel XVIIb- Doophek, waarop twee koperen doopbogen, XVIIIa; geheel origineel eenklaviers orgel, in 1779 gemaakt door J. Strumphler; een herenbank XVII; een voorzangerslezenaar 1694; tegen de koorsluiting een marmeren epitaaf, aangebracht voor Johannes van Gheel, 1668, gebeeldhouwd door R.Verhulst.

Beschrijving Toren
Alleen de oostmuur in het benedenste gedeelte, waar de dichtgezette doorgang naar de kerk is te zien, is oud.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Na de restauratie in 1998/2000 beschikt het gebouw over een aula. De kerk is door de verbouwing tot een multifunctioneel gebouw gemaakt. Regelmatig vinden naast muziekuitvoeringen, optredens van zangkoren, vergaderingen en recepties plaats. Ook burgerlijke huwelijken kunnen in deze kerk worden gesloten.

Op de website van het Kerkhuys, http://www.kerkhuys.nl, is een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis te vinden. Ook de diverse activiteiten worden hier nader belicht.

interieur

Hoogwoud
22 oktober 2017
Zangdienst